SMILTSĒRKŠĶU OGU PRODUKCIJA VISAI ĢIMENEI.
Smiltsērkšķis jau gadsimtiem ilgi ir uzskatāms par vērtīgu ogu ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Varētu šķist, ka šī oga ir kļuvusi par modes kliedzienu, jo cilvēkam tā ir pazīstama jau no senajām civilizācijām.
Dzīvojot tehnoloģiju un nebeidzamu iespēju laikmetā, mēdzam aizmirst par to, ka daba mums jau ir devusi visu nepieciešamo, tikai nepieciešams to likt lietā. Smiltsērkšķis noteikti ir viena no tām dabas veltēm, par kuru varētu teikt, ka ir atgriezusies no aizmirstības. Šīs smiltsērkšķu ogas var lasīt paši, un var iegādāties to izstrādājumus tirgū vai veikalos, un tālāk tos izmantot pēc sirds patikas. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.
PUTNU, LIELLOPA UN CŪKGAĻAS ĒDIENI UN SMILTSĒRKŠĶI.
Jau senajos laikos smiltsērkšķu ogām bija plašs pielietojums – medicīna, skaistumkopšana, pārtika. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Smiltsērkšķi būs kā lieliska piedeva arī dažādos smūtijos, kas pēdējā laikā ir kļuvuši ļoti populāri. Jebkura saimniece noteikti saņems komplimentus, ja galdā cels smiltsērkšķu pīrāgu. Kā lielu daļu citu skābeno ogu, tās var izantot arī pamatēdienu pagatavošanai. No skābajām ogām gatavotas mērces un čatniji piedos bagātīgu garšu jebkuram gaļas ēdienam. No smiltsērkšķiem ir iespējams gatavot etiķi, ko izmantot ikdienā ēdienu garšas uzlabošanā vai arī sasmalcinātās ogās marinēt gaļu un zivis. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ziemas mēnešos ir iespējams našķoties ar iepriekš sagatavotiem ievārījumiem un konservējumiem, kā arī smiltsērkšķu eļļu pašu izmantot kā vienu no konservantiem.
CIK DAUDZ IZMAKSĀ OGU SULA UN EĻĻA?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Jāpiebilst, ka pērkot vairumā, cena par vienību būs zemāka, urklāt, produkcija ir viegli un salīdzinoši ilgi uzglabājama.